Бягането е антидепресант

Бягането е антидепресант без странични ефекти по време на пандемията

Усещате ли последиците от пандемията, наложените ограничения и социална дистанция? Със сигурност. И това ви кара да се чувствате стресирани и изолирани. А работата от дома като че ли го превръща от крепост в затвор. Как бихте могли да избягате от всички тези усещания и да си възвърнете нормалния ритъм и светоусещане? С бягане!

Страх и изолация – това създава пандемията. Събуждате се всеки ден с мисълта, че и днес няма къде да отидете да се забавлявате, с новините и мрачните статистики, с торбички под очите и започвате да работите в „хоум офиса“. Разбира се, всички противоепидемични мерки и ограничения са обосновани и целят да предпазят нас и всичките ни близки. И все пак това е промяна, която засяга много аспекти от живота ни – по-малко прекарано скъпоценно време с приятелите, по-малко места, където можете отидете, за да се откъснете от ежедневието – кръгът се стеснява.

Бягането на открито е перфектната активност в момента

„В този момент бягането е перфектна активност“, казва д-р Робърт Суоуп, клиничен психолог и професор по психология в колежа Уорън Уилсън в Ашвил, Северна Каролина. „Това е идеалният спорт, с който можете да продължите да бъдете активни и да поддържате социални контакти въпреки пандемията“.

Както посочва д-р Суоуп, доказано е, че бягането в малки групи на открито е безопасно и не е свързано с увеличаване на риска за здравето ви. С бягането на открито можем да бъдем социално пълноценни и физически здрави – точно както “вълкът сит, и агнето – цяло”. Бягането е не просто безопасно – това е само една малка част от всички останали физически, умствени и емоционални ползи от него. Темата за ефектите на бягането върху психиката се разглежда и в наръчника за спортна и тренировъчна психология на Американската психологическа асоциация от 2019 г., но казано накратко:

Бягането и физическите упражнения са доказан и ефективен начин да противодействаме на тревожността и депресията, или да се събуждаме щастливи, спокойни и без торбички под очите.

Бягането на открито е като спасително средство през това безпрецедентно време. Наред с други положителни резултати анализ на физическата активност и депресията посочва, че бягането и физическото натоварване са ефективен лек за депресия и могат да служат като алтернатива на .

Уверете се сами колко по-добре ще се почувствате дори и след едно кратко бягане в парка!

 

Ако желаете да ви изготвим индивидуална програма за бягане, може да я заявите по е-мейл на contact@runner.bg и ще се свържем с вас за допълнителни уточнения.

Последвайте ни и във Facebook и Instagram, за да не изпускате нищо от Runner.bg

Автор: Мариана Кръстева

Снимка: Pexels

Comment is closed.