Чиа семена (Chia)

чия

Чиа (чия) семената произхождат от пустинното растение Salvia hispanica, което вирее в Мексико и са били основна част от храната на ацтеките и маите. Чиата е известна като храната на бегачите – високо енергийна и даваща издръжливост. Вероятно сте чували за племето тараумара? Те са наричани още и “рарамури”, което в превод от техния език означава „бягащите хора“ (тараумарите могат да пробягат 100–200 километра по планински пътеки без сериозна подготовка) и изненада – една от основните храни, които консумират, е именно чиа. Ние си я пийваме чиата и си мислим, че ни действа – плацебо ефект или не – опитайте и преценете сами 😉

Уникалните свойства на чиа семената ги превръщат в перфектната добавка към храната на бегачите. Благодарение на тях се намалява времето за възстановяване, подобрява се работата на костно–мускулната система, повишава се нивото на физическите възможности.

Средна хранителна стойност на 100 грама чиа семена:

Енергия 400 kcal
Мазнини 31 g
– от които наситени мастни киселини 3.1 g
Въглехидрати 2 g
– от които захари 0.1 g
Протеини 20 g

Чиата е най-богатият растителен източник на Омега-3 мастни киселини – съдържа приблизително 3 до 10 пъти концентрацията на мазнини, типична за повечето зърнени култури и до 2 пъти концентрацията на протеини. Семената на чиа са богати и на ненаситената линолеинова мастна киселина. Съдържа още фибри, калций, фосфор, магнезий, манган, желязо, цинк. Проучвания доказват и, че забавя храносмилателните ензими и тяхното действие да превръщат въглехидратите в захар, т.е.  способства за по-бавното усвояване на глюкозата и същевременно увеличава транзитното време в червата, тъй като съдържа значително количество разтворими фибри (от 25 гр. – 6,9 гр. са фибри).

Чиа семената имат способността да абсорбират вода повече от 12 пъти теглото си – хигроскопичните свойства на чиата позволяват да бъде абсорбирано по-голямо количество течности, като по този начин се запазват голяма част от електролитите – важно за всички бегачи.

Интересни факти са, че чиата (чията) съдържа 2 пъти повече протеин от другите зърна, 2 пъти повече антиоксиданти от боровинките, 5 пъти повече калций от млякото, 2 пъти повече калий от бананите, 3 пъти повече желязо от спанака, и много повече омега-3-мастни киселини от сьомгата.

Чиа

Как да я консумирате?

Можете просто да сипете една супена лъжица чиa семена в чаша вода (чай, мляко, сок) и да ги изпиете или да ги оставите да се накиснат, докато се превърнат в гел, който можете да си хапете с лъжичка. Семената от чия имат лек привкус на ядки и добавени към различни ястия, салати, тестени изделия или напитки почти не променят основния аромат и вкус. Набъбвайки, те по-скоро сгъстяват консистенцията на напитките и ястията, като по този начин удължават чувството за ситост (което си голям плюс, ако гоните излишните килца). Приемането на семена от чия, които не са накиснати или смлени, не е препоръчително, защото могат да раздразнят стомаха.

За да получите напитката чиа фреска (позната в Мексико и централна Америка), сипете една супена лъжица чиа в чаша вода, добавете лимонов сок и подсладете с кафява захар или мед – воала! 🙂

С удоволствие ще разгледаме вашите лични съвети и препоръки – изпратете ни ги на contact@runner.bg и ще ги публикуваме от ваше име.

Последвайте ни и във Facebook, за да не изпускате нищо от Runner.bg