Бързо бягане през зимата

Зимно бягане

Няколко трика могат да направят бързото бягане през зимата поносимо

Бързото бягане през зимата не е табу. Въпреки че зимата е традиционен сезон за бавно трупане на база (километри), възможно е да се правят и интензивни скоростни бягания в студени и снеговити условия. Това ще ви даде и известно предимство, когато започнат пролетните състезания. Но не трябва просто да се повтарят стандартните тренировки за топло време. Направете изброените по-долу промени, за да извлечете най-доброто от зимните си натоварвания. Не е необходимо само да ринете сняг, може и да бягате. Само внимавайте с леда, защото е коварен и дебне отвсякъде 🙂

Наблегнете много повече на загряването

Поддържайте се в постоянно движение – лекото разтягане и ходене между спринтовете е подходящо за юли, но НЕ и за февруари. Започнете с леко бягане, като засилите темпото в последните две минути, след което продължете с динамични отсечки и тренировки като бягане с високи колене, отмятания на краката в задни ритници, подскоци и други подобни бегови упражнения. Продължете с от четири до шест спринта, и тичайте леко за възстановяване.
Дори след интензивна загрявка, мускулите ви може да са по-студени от обичайното, което ще увеличи риска от контузия. Започнете с ускорено темпо от 10 до 20 минути, или няколко дълги интервала от по 5 минути, и постепенно продължете с по-къси и по-бързи повторения. Запазете усилията си за накрая, когато температурата на тялото ви е най-висока.

И все пак – скоростта не е най-важна

Когато условията ви принуждават да бягате по пътищата вместо по обичайните за вас маршрути за бягане, не обръщайте толкова голямо внимание на часовника или приложението, което ползвате. Ако се ръководите по скоростта си, може да се обезкуражите. “Бягам бавно… Хлъзгаво е… Ще падна след малко… “. Няма, спокойно. Ако внимавате. Без голяма мотивация, едва ли ще си покажете носа навън пак, затова не я губете със следене на скоростта. Ако планирате 800-метрови интервали за 5 км, може да ги замените направо с еднократно 5 км бягане. И не се притеснявайте за точното разстояние – ако сте в рамките на +/- 10% всичко е наред, целта е постигната и щастието е позволено 🙂

Изкачванията са добра идея

Тренирането приз зимата изисква гъвкавост. Отложете или разместете тренировките си според изискванията на времето навън. Когато дълбокият сняг прави дългите интервали невъзможни, бягайте по нанагорнище. Бягайте по-бързо на изкачване, възстановявайте с леко бягане на слизане, и повтаряйте. Може да разнообразите тренировката си с бягане по стълби (ако са навън, изберете добре почистените стълби, разбира се).

Екипировката и още нещо

Не на последно място трябва да споменем и екипировката за бягане в зимни условия. Задължителните реквизити са подходящи маратонки, дълъг клин, тениска с дълъг ръкав (термобельо), ветровка, шапка и ръкавици. Хубаво е да изберете ярки цветове, за да се забелязвате отдалеч – може пък и да срещнете любовта на живота си, която също бяга по леда (тези луди са малко и не са за изпускане). 😀

Да не забравяме, че пътеката във фитнеса винаги ще ни е на разположение. Така че каквото и да е времето навън, нямаме оправдание да не бягаме!

 

С удоволствие ще разгледаме вашите лични съвети и препоръки – изпратете ни ги на contact@runner.bg и ще ги публикуваме от ваше име.

Последвайте ни и във Facebook, за да не изпускате нищо от Runner.bg