Бягането ни прави по-умни

Звучи невероятно, но е доказан факт – бягането ни прави по-умни

Влияе ли бягането върху умствените ни способности?
Да! Това е най-новооткритата и неочаквана полза от бягането за нашето здраве. Колкото и невероятно да звучи, установените благотворни ефекти си имат логично обяснение.

Нашият мозък има изключителен капацитет да се модифицира в зависимост от влиянията на обкръженето и преживяванията ни. Физическата активност е решаваща по време на биологичната адаптация и оцеляването ни през хилядолетията.

Бягане и когнитивни функции

Как влияе физическата активност, и по-специално бягането, върху умствените ни функции? Ползите за подобряване на менталното ни здраве са научно доказани.

  • Тичането повишава сърдечната честота и притока на кръв. Това включва изпомпване на богата на кислород кръв към мозъка, което е особено ефективно при бягането на открито.
  • Знаете ли, че с годините претърпяваме загуба на мозъчна тъкан? Аеробната активност ни помага да избегнем тези възрастово обусловени изменения и подобрява управлението на умствените ни процеси.
  • Изследванията показват, че активно спортуващите са способни да контролират вниманието си и да обработват информацията по-бързо. Тези данни подсказват, че бягането подобрява когнитивните стратегии, осигуряващи ефективна реакция на предизвикателства и по-добри резултати при изпълнението на задачи. Бягането повишава вашата концентрация и продуктивност.
  • Бягането влияе върху умствената дейност чрез въздействие върху молекулярни процеси, свързани с управлението на енергийния метаболизъм и синаптичната пластичност. Мета-анализ констатира, че бягането подобрява здравето на мозъка чрез стимулиране на освобождаването на мозъчно-извлечен невротрофичен фактор (BDNF). Той подпомага растежа на невроните в мозъка. Така бягането подобрява паметта ви и способността ви да възприемате и обработвате информация. А това е благоприятно и за професионалната ви дейност.
  • Друго проучване показа, че аеробните натоварвания с висока интензивност подобряват общия обем на мозъка, включително и сивото вещество. Нещо повече. Не се притеснявайте, ако тепърва прохождате в бягането. Дори ако започнете да бягате едва на средна възраст или по-късно, това ще ви защити от мозъчни плаки, свързани с деградация на мозъка и болестта на Алцхаймер.

Удивителните ефекти от бягането върху умствената ни дейност и способности вече са доказани. Искате да повишите концентрацията и ефективността си, да подобрите паметта си? Вече знаете как – с бягане.

Ако желаете да ви изготвим индивидуална програма за бягане, може да я заявите по е-мейл на contact@runner.bg и ще се свържем с вас за допълнителни уточнения.

Последвайте ни и във Facebook и Instagram, за да не изпускате нищо от Runner.bg

Автор: Мариана Кръстева

Снимка: Pexels

Comment is closed.