Бягане за по-добър сън

Бягай за… по-добър сън

Прекарвали ли сте часове, въртейки се в леглото в очакване на жадувания сън след цял ден, закотвени на бюрото в офиса или вкъщи? Доказано е – решението се крие в чифт маратонки и екип, подходящ за сезона. По-малко от час бягане спасява от мъките на безсънието и подобрява качеството на съня ви.

Човек трябва да е бил дълбоко заспал, за да не забележи многобройните публикации, посветени на значението на съня за физическото и менталното ни здраве. Сънят е особено важен за спортистите, но и не само за тях. Това е времето за възстановяването на тялото.

Какво се случва, ако страдате от недостиг на сън?

Според изследване, включено в Американския национален архив на биомедицинска и научна литература PubMed Central,  безсънието предизвиква неблагоприятни промени в умствената дейност. То нарушава не само концентрацията и краткосрочната памет, но и други функции като дългосрочната памет и способността ни да взимаме решения.

Ефектът на недостига на сън върху физическото ни състояние обаче не е толкова еднозначен. Изследванията установяват, че 30 до 72 часа безсъние не засягат сърдечно-съдовите и дихателните реакции при упражнения с различна интензивност, аеробните и анаеробни способности и мускулната сила. Въпреки привидната липса на директна зависимост обаче метаболитните смущения и понижените нива на хормона на растежа, съпътстващи безсънието, влияят върху физическото представяне. Повишаването на инсулиновата резистентност и намаляването на глюкозния толеранс, произтичащи от липсата на сън, водят до влошаване на ‚храненето‘ на мускулите и по-бързо настъпване на умора и изтощение при физически натоварвания. А това е ключово за бегачите.

Решението – да избягаме от безсънието

Според експерти от „Джонс Хопкинс“, един от най-реномираните университети в САЩ, тренировките ни помагат да заспим по-бързо и подобряват качеството на съня.  Нещо повече, връзката между сън и тренировки е двустранна – колкото повече тренираме, толкова повече се нуждаем от качествен сън.

Въпреки традиционните страхове, че вечерното бягане би нарушило нощния сън, е доказано, че бягането надвечер всъщност ускорява заспиването и подобрява качеството на съня. Изключение прави единствено високо интензивна интервална тренировка в рамките на час преди лягане, което наистина ви съветваме да избягвате. Защо? Интензивното физическо натоварване стимулира вегетативната нервна система и няма да можете да заспите, докато тя не се успокои.

Кога да бягате – сутрин преди работа или вечер след работа – е въпрос на собствен избор и предпочитания. И в двата случая бягането ще ви помогне да съкратите времето на заспиване и да повишите качеството на съня си. Любимите маратонки, удобен екип и практично приложение за бягане – това е всичко, от което се нуждаете.

Ако желаете да ви изготвим индивидуална програма за бягане, може да я заявите по е-мейл на contact@runner.bg и ще се свържем с вас за допълнителни уточнения.

Последвайте ни и във Facebook и Instagram, за да не изпускате нищо от Runner.bg

Автор: Мариана Кръстева

Снимка: Pexels