Ефект от бягането върху ставите

Удивителни факти за ефекта на бягането върху ставите и гръбначния стълб

Може да ви звучи невероятно, но противно на всички твърдения, че бягането износва ставите, то всъщност влияе благоприятно върху състоянието на коленете и гръбначния стълб. Какви са конкретните ефекти на бягането?

Знаете ли, че при бягане реакцията от контакта на стъпалото със земята и съответно ударната вълна достига до почти три пъти телесното ви тегло. Нещо повече. Тази стойност расте със скоростта, а ударната вълна се поема от ставите и гръбначния ни стълб. Поради това бягането традиционно се смята за вредно за ставите.  А и вие познавате поне двама-трима бегачи, преминали към колоездене поради болки в коленете, нали? Но колкото и да е вярно това, също така е факт, че заседналият начин на живот и лошата физическа форма причиняват по-сериозни проблеми с коленете и гръбначния стълб от проблемите, които имат повечето бегачи.

Има ли доказателства? В проучване, публикувано в списание „Костна и ставна хирургия“ на Американската асоциация на ортопедичните хирурзи, е представено сравнение на 675 маратонци с неактивна контролна група. В резултат на изследването е установено, че процентът на заболелите от артрит активни маратонци е по-малък от процента на заболелите от общото американско население. Удивително, но доказано, е че тази положителна тенденция се наблюдава дори при ултрамаратонците. Изследователите преглеждат коленете на бегачите непосредствено след завършване на многодневно бягане от 4345 км в цяла Европа и не установяват негативно влияние на екстремното натоварване от маратона върху колянната става.

Натрупване на база

В проучване на 44 бегачи, участващи за първи път в маратон (17 мъже и 27 жени), изследователите посочват, че след маратона състоянието на коленете на новите участници бележи устойчиво подобрение. Този ефект продължава поне 6 месеца след маратона и се отразява на състоянието на костния мозък и ставния хрущял. Същото важи и за долната част на гръбначния стълб. В доклад от 2020 г., озаглавен „Дългосрочно бягане при мъже на средна възраст и здраве на междупрешленните дискове, пилотно проучване в напречно сечение“, изследователите разглеждат междудисковите пространства при бегачи-ветерани и хора, които не бягат. Констатацията е, че бегачите на дълги разстояния на средна възраст показват по-малко възрастово изменение на височината на междупрешленния диск в лумбалната област. И колкото повече години са бягали, толкова по-добро е състоянието на междудисковото пространство. По същия начин стоят нещата и за седмичния пробег.
Разбира се, ако правите първите си стъпки в бягането, не трябва да забравяте, че на дълъг път се тръгва с малки крачки – вслушвайте се в тялото си, но и винаги се стремете да избутате напред най-доброто си постижение, било то и с метър или със секунда. Защото колкото повече бягате, толкова по-добър е ефектът върху вашето тяло и дух.

 

Ако желаете да ви изготвим индивидуална програма за бягане, може да я заявите по е-мейл на contact@runner.bg и ще се свържем с вас за допълнителни уточнения.

Последвайте ни и във Facebook и Instagram, за да не изпускате нищо от Runner.bg

Автор: Мариана Кръстева

Снимка: Pexels