Маршрут за бягане: с. Лозен – вр. Половрак, Лозенска планина (снимки)

Миналата седмица си харесахме нов лек маршрут за бягане на 17 км източно от София – от Долни Лозен (източната част на с. Лозен) до вр. Половрак в Лозенска планина.

Върхът е висок 1182 м. и името му означава “oрлов поглед” – от него се виждат София, Стара планина, Витоша, Рила, яз. Искър и с. Лозен.

1Маршрутът е с дължина около 5 км в едната посока – подходящ за приятна лека тренировка – с бягане и на връщане (общо 10 км). Тръгва се от учебния център на БЧК в края на селото (точно там обръщат автобуси 5 и 7).

2

В североизточното подножие на върха има гроб на незнаен четник от Хвърковатата чета на Георги Бенковски – заслужава да му обърнете внимание за няколко минути. А това е гледката от върха:

3Под върха се намира Лозенският манастир „Свети Спас“ – там се навъртат и такива сладки пухкави приятелчета 🙂

4

Как се стига най-лесно до с. (Долни) Лозен

1) с автобус № 5 (от жк.Младост 1, бул. Андрей Сахаров до с. Лозен) и автобус № 7 (от Гара Искър до с. Лозен) или

2) с автомобил: бул.Цариградско шосе – Околовръстен път – ул.Съединение – ул.Иван Пешев – ул. Половраг – БЧК (пред учебния комплекс има голям паркинг).

А кои са вашите любими маршрути за бягане? Споделете ги и с други любители бегачи – изпратете ни ги на contact@runner.bg и ще ги публикуваме от ваше име.

Последвайте ни и във Facebook, за да не изпускате нищо от Runner.bg

Comment is closed.