Маршрут за бягане: с. Очин Дол – х. Пършевица (снимки)

Харесахме си нов маршрут за бягане – от село Очин Дол до хижа Пършевица – 9 км (общо 18 км, ако броим връщането), малко трудничко по баирите, но пък за сметка на това, много живописно.

1Село Очин дол е разположено в Искърското дефиле, най-високо във Врачанската планина на надморска височина от 510 м. Това е първото село на община Мездра, на около 60 км от София.

От площада на с. Очин дол, стръмна уличка изкачва към м. Пресветица в севeрния край на селото, където са открити останки от раннохристиянски храм от V-VI в. Там започва туристическа пътека, която е идеална за бягане.

2Маршрутът набира височина по пътя през Рачова ливада към м. Падеш. От тук пътеката върви на север по билото на Томовски рът и преминава през местността Горен ключ, където е построен малък симпатичен заслон.

3

4Това е гледката от заслона към с. Очин дол:

6 Продължава се на изток през в. Остра могила, и се навлиза в широкия Кузманишки валог (където беше много, ама много ветровито). Вдясно се виждат отвесите на Кобилини стени, вляво остава в. Бегличка могила, който е най-високият връх на Врачанска планина със своите 1482 м. От тук вече се слиза към хижа Пършевица (там се намира и мандрата на “Пършевица” – не можете да си купите млечни продукти, но ще усетите аромата им от далеч :)). По целия път срещахме велосипедисти – маршрутът е перфектен и за каране.

5Е, имаше и малко бягане с препятствия, останали да напомнят, че и есента е била тук 🙂

7

А кои са вашите любими маршрути за бягане? Споделете ги и с други любители бегачи – изпратете ни ги на contact@runner.bg и ще ги публикуваме от ваше име.

Последвайте ни и във Facebook, за да не изпускате нищо от Runner.bg

 

 

Comment is closed.