Босото бягане

FeetБосото ходене

Ходенето се отразява освен на оформянето на стъпалата и на краката ни, но също и на походката ни, което пък влияе на целия човешки скелет. А босото ходене е част от цялостна философия за здраве и дълголетие и е познато като холистичен метод от хиляди години.  Ортопедите твърдят, че обувките променят начина на движението ни – разликата в механиката на движение без и с обувки променя дори формата на крака ни. Специалистите твърдят, че краката, ходили боси в ранните детски години, са имунизирани срещу плоскостъпие. Ако дюстабанлия обаче, изведнъж свали обувките си, това ще му причини много болка и проблеми. А дори без плоскостъпие, натоварването на босите крака без постепенна подготовка, може да е повече вредно, отколкото полезно. Все пак през по-голямата част от живота си ходим с обувки и, колкото и те да са неудобни, краката ни са вече са привикнали към тях.

Босото бягане

При ходенето, както и при бягането без обувки, стъпалото се приземява плавно върху широката си мека част, а обувките ни карат да „набиваме” на пети и да правим по-големи стъпки.  Проблемът при набиването на пети, особено при атлетите, е, че това причинява сътресения, от които страдат коленете, големите стави на крака, кръстът и гърбът – износват се и се стига до травми. Сътресения има и когато стъпваме на меката част на ходилото, но те са по-малко и се поемат по-скоро от мускулите и меките тъкани, отколкото от костите.

barefoot-running1Бягането на бос крак е хармонизиране със сложния набор от заложените в тялото ви системи за информация – системи, които общуват чрез чувствата и усещанията, които тялото събира в реално време, докато се движи. Осъзнаването на особеностите на терена, на докосването и силата на удара на крака.  Ако и боси продължим да набиваме пети, вибрациите, които изпращаме нагоре по тялото си, когато тичаме, ще бъдат дори по-силни, защото го няма „буферът” на маратонките – ставите и гръбнакът ни ще продължат да страдат, дори повече.

Затова експертите, а и опитните боси бегачи, са категорични: ако искате да усетите без проблеми и болки тръпката на босото бягане, започнете бавно.  Например, ако бягате всеки ден или няколко пъти на седмица, събуйте обувки в последната част на тренировката си и забавете ход и скъсете крачката си.

И правете това няколко седмици поред, преди да увеличите растоянието без обувки. И освен това, бягайте „съзнателно” – следете как стъпвате, как това се отразява не само на стъпалата, но и на краката и тялото ви като цяло. А и внимавайте къде стъпвате – ще ви трябва време преди кожата ви да загрубее. В началото ще помогне носенето на обувки с много тънка подметка (например Five Fingers на Vibram, които са на пазара от 2005 г.)  и без допълнителни „буфери”. Въпреки твърденията на производителите на Five Fingers обаче, експертите предупреждават, че макар биомеханиката на ходенето и бягането с такива обувки да се доближава до тази на бос крак, знак на равенство не бива да се слага. Но тези обувки поне пазят още нежните крака от дребните препятствия, а и от мръсотията.

heelstrike_forefootМного хора трябва да минат през важна психологическа настройка, за да започнат да тичат боси. Важно е да започнете плавно, с малки разстояния с ниска скорост и постепенно да увеличавате натоварването, Ако се стремите в началото да подобрите концентрацията си, да правите бягането по-осъзнато отколкото бързо и продължително, ще имате много по-добри резултати в дългосрочен план, ще се чувствате по-добре и ще имате повече увереност.

При босото тичане и ходене хората интуитивно стъпват на пръсти със стъпала напред. Стъпвайки с издадени крака и на пръсти намаляваме напражението върху петите. Пристъпвайки на пръсти, изведъж откриваме, че звукът от движението спира. По този тих начин са ходели и тичали предците ни, така стъпват и животните – ситно и тихо. Малките бързи стъпки „омекотяват“ преминаването през грапави и скалисти терени.

Тед МакДоналд, легенда в бягането, казва че дори и най-добрите технологии, които някога ще притежаваме при обувките, не могат да надминат това, което вече са ни дали предците ни.

На нас босото бягане през лятото ни се получава доста по-добре, отколкото през зимата 🙂

 

С удоволствие ще разгледаме вашите лични съвети и препоръки – изпратете ни ги на contact@runner.bg и може да ги публикуваме (от ваше име) :)

Последвайте ни и във Facebook, за да не изпускате нищо от Runner.bg

 

Източници:

barefootrunning.com

builtlean.com