Загряване преди бягане

ЗАЩО Е ВАЖНО ДА ЗАГРЕЕМ ПРЕДИ БЯГАНЕ?

И вие ли се чувствате изкушени да спестите десетина минути, пропускайки загрявката? Това е грешка, която може да доведе до травми и значително да влоши ефективността на тренировката. Опитните бегачи са наясно със значението на загрявката и благотворния й ефект върху физическото и психическото здраве.

3 ПРИЧИНИ ДА ЗАГРЕЕМ ПРЕДИ БЯГАНЕ

Трябва да си признаем, че понякога, притиснати от времето и опитвайки се да препускаме през ежедневните задачи, сме склонни да пропуснем загрявката, само и само да спестим 10-15 минути. Имаме желание да се съсредоточим върху съществената част от тренировката. Доказано е обаче, че загрявката е точно толкова важна, колкото и всяка друга част от тренировъчната ни програма и спестяването й може да ни навлече сериозни проблеми.

Ето 3 важни причини да отделите достатъчно време и да загреете добре преди тренировка:

1. Голяма вероятност за травми поради липса на загряване преди бягане.

Проучванията показват, че недостатъчната загрявка преди започване на интензивна тренировка е най-честата причина за спортни травми. Ефектът на пропускане на загрявка преди тренировка може да се сравни със скок в ледена вана без предварителна подготовка. Сърдечно-съдовата система се натоварва рязко и са възможни мускулни травми като преразтягания и разкъсване на мускулни влакна или разтягане на подколянното сухожилие. Ето защо  е от съществено значение да подготвите на тялото си преди натоварване – това ще ви предпази от травми.

2. Подобрени тренировъчни параметри след загряване

Ползите от добрата загрявка са несъмнени и ще ги обобщим накратко. Какво се случва по време на загрявката? Тя постепенно подготвя тялото ви за тренировка чрез плавно ускоряване на пулса, честотата на дишане и циркулацията. Това на свой ред увеличава притока на кръв към мускулите ви и следователно снабдяването им с кислород. По време на загрявката телесната ви температура се повишава постепенно, което означава, че еластичността на мускулите и амплитудата на движение се увеличават. В резултат на това се подобряват скоростта, силата и издръжливостта ви по време на интензивната част от тренировката ви.

3. Подобрено психическо състояние след загрявка

Загрявката е не само физически процес, подготвящ тялото за тренировка, но и процес на менталното настройване за предстоящото натоварване. Експериментално е установено, че системното загряване преди тренировка значително повишава тренировъчната мотивация, удоволствието от тренировката и концентрацията в  краткосрочен и дългосрочен план. Загрявката ни помага да се фокусираме върху предстоящото предизвикателство и да се откъснем от всичко, което ни е ангажирало умствено. Така ще усетите елиминирането на стреса и ефекта на психическо разтоварване още преди да сте започнали самата си тренировка.

Какъв е изводът?

Отделяйте достатъчно време за загрявка преди всяка тренировка. Това време ще ви се отплати под формата на подобрено общо представяне, издръжливост и сила, ще ви предпази от травми и не на последно място, ще направи тренировката ви по-приятна и ще ви освободи от психическия стрес. А това е и една от причините ни да тренираме, нали?

Ако желаете да ви изготвим индивидуална програма за бягане можете да я заявите по е-мейл на contact@runner.bg и ще се свържем с вас за допълнителни уточнения.

Последвайте ни и във Facebook и Instagram, за да не изпускате нищо от Runner.bg

Автор: Мариана Кръстева

Снимки: Pexels