Започнете с разходка

ходене

Искате ли да влезете във форма?

Ходенето е идеално упражнение за начинаещи бегачи, което много хора пренебрегват заради ниския интензитет на натоварване. Всъщност ходенето може да бъде един добър старт за тези, които не са се занимавали сериозно със спорт – не се изискват специални умения или екипировка (освен удобни обувки), и може да се практикува по всяко време и (препоръчвам) в приятната компания на приятел и сред природата.

Интензивното ходене може да бъде добър начин за тонизиране и изграждане на мускулите, което да създаде основа за стартиране на по-натоварващи тренировки. Бързото ходене е по-ефективно от бавното, а ако искате да усложните терена – отидете на разходка в планината или по плажа, ако имате възможност.

Започнете с разходка или защо ходенето е толкова важно упражнение

Не подценявайте добрата разходка – възползвайте се от всеки удобен момент да походите и ще усетите колко освежени ще се почувствате. Отидете пеш до магазина или до работа, качете се и слезте по стълбите няколко пъти, ако навън е прекалено студено. Оставете колата да си почине и намалете разходите за транспорт.

Ходенето ще изгради стойката ви, ще адаптира мускулите на краката ви към натоварване (колкото и малко да е то), ще укрепи мускулите на гърба, ще увеличи издръжливостта ви и ще редуцира нивата на стрес. Докато ходите дpъжтe тялoтo и главата си изпpaвени – правилната стойка е от голямо значение.

Ако походите след по-силова тренировка, ще даде на тялото си заслужената почивка, която ще помогне за намаляване на риска от болка и травми – по-качествена почивка от тази, която ще получите, ако просто спрете и седнете някъде.

Добра идея е също да си записвате по колко километра сте извървели и да си поставяте цели, които да гоните – това ще повиши мотивацията ви. Но това е съвет към по-организираните хора, а не към тези, които владеят хаоса 🙂

Разхождайте се с удоволствие и не забравяйте да пиете повече вода!

Ако желаете да ви изготвим индивидуална програма за бягане можете да я заявите по е-мейл на contact@runner.bg и ще се свържем с вас за допълнителни уточнения.

Последвайте ни и във Facebook, за да не изпускате нищо от Runner.bg