Кога да бягаме

кога да бягаме

Сутрин или вечер?

Сутрешното бягане ще ви събуди качествено и ще сте свежи през целия (работен) ден – отличен старт на деня. А вечерното бягане, ще ви отърве от стреса – ама капчица няма да остане от него. Главоболието от служебните задачки и неволи магически изчезват след 5-10 км бягане – практически доказано и неоспоримо твърдение.

Правилният момент за бягане е строго индивидуален за всеки бегач и е обвързан с личния му график и биологичен часовник. С други думи – дали ще бягате сутрин или вечер през работната седмица си е въпрос на вкус.

Бъдете последователни

Трябва да изберете времето, в което ще ви е най-лесно да бъдете последователни и мотивирани, за да не си намирате извинения да пропускате тренировки.

За много хора ранното ставане е проблем, но ако например имате куче и така или иначе трябва да го разходите сутринта, можете да побягате с него (след това кучето ще е по-щастливо и от вас). Особеност на сутрешното бягане е, че тялото ви все още не се е събудило напълно и трябва да бъде подготвено плавно за тренировка – по-дългата загрявка е добро решение, за да се приспособите към интензивните натоварвания. Препоръчваме сутрешната закуска да се приема след бягането, защото ако хапнете непосредствено преди тренировка, ще ви стане тежко, а и организмът ви няма да има време да усвои храната.

Някои бегачи имат повече енергия вечер или просто обичат да се излежават сутрин до последно. Имайте предвид, че ако бягате много късно вечер, може да имате проблеми със заспиването.

През работната седмица най-удачни са тренировките в интервалите 7-9 ч. и 19-21 ч., а през уикенда и по време на празниците, нямате оправдание да не сте активни през целия ден 🙂

 

Споделете и вашите съвети с другите любители бегачи – изпратете ни ги на contact@runner.bg и ще ги публикуваме от ваше име.

Последвайте ни във Facebook, за да не изпускате нищо от Runner.bg

РекламаСпортен бутик Trinaiset.comСпортен бутик Trinaiset.com – дамски спортни клинове в 13 уникални дизайна