Ускоряване на каданса

каданс

Усвоете изкуството на по-високия каданс

Бързите стъпки могат да бъдат ключът към по-добро бягане.

Ако сте начинаещи в бягането, сега е отличното време за усвояване на изкуството на по-високия каданс. Дори ако сте напреднали в бягането, ускоряването на каданса във вашата рутинна тренировка ще подобри скоростта и стойката ви, ще намали времето на контакт със земята и ще ви помогне да бягате с лекота.

Времето на контакт със земята се отнася до досега на стъпалото с настилката на всяка крачка. По-дългият контакт със земята означава повече натиск върху ставите и мускулите. По-краткият контакт съответно упражнява по-малък натиск. Най-простата демонстрация за това е, когато вървите и правите по-големи крачки, да усетите усилието, на което подлагате ставите и мускулите си. Ако опитате с кратки, по-бързи стъпки, ще усетите как се увеличава усилието на сърдечно-съдовата система (пулс, дишане), но краката ви няма да усетят същото ниво на натоварване. А това е важно, когато започваме да бягаме.

Какво е каданс

И така, какво означава каданс? Когато говорим за каданс, имаме предвид стъпките за минута. Това се отнася както за ходенето, така и за бягането, така че ако се чудите как да го измерите, вземете хронометър, намерете права отсечка и избройте стъпките си за минута. Това е и кадансът.

Съвети за ускоряване на каданса

Как да усвоите изкуството на каданса? Експертът по бягането на списанието Runner’s World, Сам Мърфи, предлага следващите 5 съвета за ускоряване на каданса:

  • Насочете вниманието си към вдигането на стъпалото, не към приземяването му.
  • Избройте стъпките си за минута, без да контролирате нищо. После се опитайте да увеличите този брой с 5% в следващата минута.
  • Скъсете крачката си, като приземите стъпалото си точно под себе си, а не напред с изправен крак, както при ходенето. Това ще улесни по-високия каданс и ще предотврати твърде дългата крачка.
  • Мислете бързо и леко.
  • Използвайте метроном или приложение, настроено на 170-185, за да изпълните някои тренировки за отскачане и бягане на място, преди да затичате и да забързате темпото.

 

С удоволствие ще разгледаме вашите лични съвети и препоръки – изпратете ни ги на contact@runner.bg и ще ги публикуваме от ваше име.

Последвайте ни и във Facebook, за да не изпускате нищо от Runner.bg