Откъде идват маратонките ни за бягане

running womanПредставяме ви един близък поглед на Al Jazeera към производството, разпространението и потреблението на маратонките за бягане в световен мащаб, който много ни впечатли – проектът се нарича “I am a shoe” (в буквален превод – “Аз съм обувка”) – може да разгледате проекта тук

От проучването става ясно, че през 2012 г. 96% от обувките на Adidas са произведени в Азия. Компанията разполага с 1109 независими фабрики в 62 страни, докато Nike има 107 фабрики в 12 страни. В повечето случаи служителите там работят при много лоши условия, получават много ниски заплати и правата им не са зачитани.

В Китай има 213 завода, които произвеждат част от продуктите на Nike – там работят 459 307 души, от които 71% жени на средна възраст 36 г. и със средна заплата от 165$ (горната граница на заплащането едва достига 260$).

На фона на това, разходите за производството на 1 чифт маратонки за бягане, са около 25% от цената, която се обявява в търговската мрежа (като разбира се търговците на дребно слгат и своята надценка), т.е. това, което получава работникът като заплащане, е около 0,4% от цената на чифт обувки.

Според изследването 50% от маратонките за бягане се купуват от мъже, 30 % от жени и 20 % – на децата.

Ние се замислихме какво купуваме, а вие?

 

Последвайте ни и във Facebook, за да не изпускате нищо от Runner.bg

Comment is closed.