Планинско състезание “По стъпките на Алеко с приятел” 2019

“По стъпките на Алеко с приятел”

Започнаха записванията за единственото по рода си отборно планинско състезание със социален характер – “По стъпките на Алеко с приятел”. То ще се проведе на 5 октомври 2019 г., като в него могат да се включат отбори от 2 до 10 състезатели в две категории – “Семейство” и “Приятели”. Те ще могат да изберат между два варианта на дистанцията – къса от 14 км и дълга от 28 км.*

Стартът е масов за двата маршрута, а крайното състезателно време на отбора се определя от последния финиширал участник. Участието е безплатно, като за желаещите ще бъде осигурен и транспорт от Национален стадион “Васил Левски”.

Инициативата се провежда за втори път и се организира от Туристическо дружество “Боерица” в партньорство със Столична община, Природен парк Витоша, Фондация „София – европейска столица на спорта” и фондация за аутдор занимания за хора с увреждания “Ела и ти”.

Именно с партньорите от фондация “Ела и ти” тази година организаторите са създали условия в инициативата да се включат и хора с увреждания. Те ще могат да участват в отбори с техни асистенти, както и да бъдат доброволци в самата организация.

“Целта на състезанието е да окуражи повече хора на различна възраст, с различна подготовка и физически възможности да се качат на Витоша и да се докоснат до радостта от срещата с природата. Идеята е да го направят със семейството и приятелите си, защото това наистина е качествено време, което можем да споделим с близките си, а едновременно с това да се движим, да спортуваме и да дишаме чист въздух.”, обясни Димо Христов, главен организатор на “По стъпките на Алеко с приятел”. “Миналата година се включиха над 180 човека, надяваме се сега те да са още повече.”, допълни той.

Състезанието “По стъпките на Алеко с приятел” е посветено на първото туристическо изкачване на Черни връх, направено от Алеко Константинов и Никола Тантилов. През лятото на 1889 година двамата преминават разстоянието от Орлов мост през Панчарево, Железница, Черни Връх до Владая. Тези няколко дни са крайъгълният камък на организираното туристическо движение в България и популяризирането на Витоша като дестинация за отдих. Тазгодишното издание съвпада и с 85-ата годишнина от създаването на Природен парк Витоша.

Всички желаещи могат да се запишат за участие напълно безплатно на www.postupkitenaaleko.com

Маршрутите

Къса дистанция – с. Железница – з. Синята стрела – Черни Връх;

· 14 км с 1250 м сумарна положителна денивелация;

Дълга дистанция – с. Железница – з. Синята стрела – Черни Връх – х. Боерица – с. Владая

· 28 км с 1350 м сумарна положителна и 1550 м отрицателна денивелация;

Осигурени са и 3 подкрепителни пункта за късото и дългото трасе – з. Синята стрела; Черни Връх (финал на късата дистанция и пункт №2 за дългата); х. Боерица (пункт №3 само за дългата дистанция)

Организаторите

Tуристическо дружество Боерица, кръстено на едноименната местност на Витоша, има за цел да развива туризма и изучава историята на планината. Маршрутът на състезанието се преминава всяка година като традиционна проява на дружеството.

SOS Планински Спортен Клуб към ТД “Боерица” е основан през 2017 г. и има за цел да развие всякакви спортове на открито, като организира ежеседмично мероприятия. Проектът е съфинансиран от “Програма за изпълнение на Общинска стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта” на Столична община, и се реализира в подкрепа на инициативата “София – Европейска столица на спорта”.

Последвайте ни във Facebook и Instagram, за да не изпускате нищо от Runner.bg

*Ако желаете да ви изготвим индивидуална програма за бягане можете да я заявите по е-мейл на contact@runner.bg и ще се свържем с вас за допълнителни уточнения.

Източник и снимки: Прес релийз “По стъпките на Алеко с приятел”

Comment is closed.