Енергийни гелове

За да постигнем максимални резултати при бягане, е важно да осигурим на нашето тяло достатъчно енергия и хранителни вещества. Една от най-ефективните и популярни форми за допълнително снабдяване на организма с енергия по време на бягане са енергийните гелове.

Енергийните гелове са компактни продукти, предназначени да осигурят бърз достъп до въглехидрати и други полезни вещества, които организмът използва за производството на енергия по време на физическо натоварване. Те представляват гъста гелообразна смес, често пакетирана в малки торбички или тубички, които се поемат лесно по време на бягане без да се налага голямо прекъсване на тренировката.

Използването на енергийни гелове при бягане носи няколко ползи, които могат да подобрят ефективността на тренировката и да улеснят постигането на поставените цели. Ето някои от тях:

Бърз достъп до енергия по време на бягане

Енергийните гелове съдържат въглехидрати като глюкоза и фруктоза, които са основният източник на енергия за нашите мускули. Когато приемаме енергийни гелове по време на бягане, те бързо се абсорбират в кръвта и доставят необходимите въглехидрати до мускулите, осигурявайки бърз и устойчив енергиен източник.

Подобрена издръжливост при бягане

Бягането е интензивна физическа активност, която изисква значително количество енергия. Енергийните гелове ни помагат да поддържаме оптимални нива на глюкоза в кръвта и да предотвратим появата на хипогликемия (ниско ниво на захар в кръвта), което може да доведе до изтощение и намалена ефективност на тренировката. Затова, използването на енергийни гелове ни позволява да подобрим издръжливостта си и да удължим самата тренировка.

Лесна консумация по време на бягане

Енергийните гелове са удобни за консумация по време на бягане. Те са компактни и не изискват допълнително време за приготвяне. Можем да ги приберем в джоба, колана на шортите или в раницата за бягане и да ги приемаме по време на тренировка, без да прекъсваме ритъма си. Това ги прави изключително практични за спортисти, особено за бегачите и колоездачите.

Допълнителни хранителни вещества

Някои енергийни гелове включват допълнителни хранителни вещества като електролити, аминокиселини и витамини. Електролитите, като например натрий и калий, помагат за поддържането на правилния баланс на течностите в организма, което е от съществено значение при интензивно физическо усилие. Аминокиселините подпомагат възстановяването на мускулите и намаляват мускулната умора, докато витамините подпомагат общото здраве и функциониране на организма.

Заключение

Важно е да отбележим, че енергийните гелове не трябва да бъдат използвани като единствен източник на хранителни вещества при бягане. Те са предназначени за допълнителен източник на енергия и трябва да се комбинират с балансирано хранене и достатъчно хидратация, за да се постигне оптимална производителност и добро здраве.

В заключение, енергийните гелове са полезен продукт за спортистите и специално бегачите, които желаят да подобрят ефективността на тренировките си и да издържат на по-дълги разстояния. Те осигуряват бърз достъп до енергия, подобряват издръжливостта, удобни са за консумация и предлагат допълнителни хранителни вещества.

Бонус съвет

Ние бихме ви препоръчали да избирате енергийни гелове без химии, изкуствени оцветители и ароматизатори. Енергийните гелове предлагани при нашите партньори от спортен магазин Trinaiset.com MelliGel са точно такива: съдържат пчелен мед, смесен с други сурови растителни храни и екстракти, както и Хималайска сол.

Пчелният мед е първокласен източник на въглехидрати, използван още от времето на първите Олимпийски игри. Днес има редица изследвания, които доказват, че медът е перфектното гориво за спортисти. Препоръчителната доза енергийни гелове на ден е 6 пакетчета (6 х 32 гр.), приемани преди, по време и след тренировка (през около час-два). Прекомерната употреба на гелове може краткотрайно да наруши ритъма на храносмилателния тракт, затова дори и по време на състезание не превишавайте препоръчителната бройка. 

 

Ако желаете да ви изготвим индивидуална програма за бягане може да я заявите като ни изпратите е-мейл с информация какви са целите ви на contact@runner.bg и ще се свържем с вас за допълнителни уточнения.

Последвайте ни във Facebook и Instagram, за да не изпускате нищо от Runner.bg

Изображение: MelliGel