25 мотивиращи съвета за бегачи

мотивиращи съвета за бегачи

Липсва ви мотивация за бягане?

Не можете да откриете вътрешния си стимул да побягате? Ето няколко подкрепящи думи от форума на Runners’World.

Може да имате желязна воля или самоувереността на ходещ по жарава, но все пак се сблъсквате с такива дни (или седмици, или месеци), в които мотивацията ви напуска и отива на разходка.

Дали защото маратонът е приключил и не ви остава към какво да се стремите? Или не сте отслабнали с толкова, с колкото сте си представяли? Или сте забравили просто къде сте оставили мотивацията си тази сутрин.

Каквато и да е причината за този мотивационен недъг, бърз поглед към форума на Runner’s World ще ви изправи на крака. Добри думи от приятел бегач, особено такъв, който е преживявал такива вяли моменти, и е продължил да тича, си заслужават тежестта на медала.

Със стотици теми, предлагащи различни вариации на тема „помощ, изгубих си мотивацията“, не е лесно да намериш най-добрите дози мъдрост. Затова сме го направили за вас. Няма определен ред, защото различните съвети са от различни бегачи – но със сигурност ще намерите нещо и за вас, което да ви изкара навън!

25 мотивиращи съвета за бегачи

 1. Разгледайте някои ваши стари постове във форумите или социалните мрежи, и си спомнете колко бяхте развълнувани, когато избягахте 5 км за първи път.
 2. Излезте на разходка със спортно облекло и бутилка вода, и просто побягайте, когато ви се прииска.
 3. Оставете времето. Спомнете си защо започнахте въобще да тичате. Едва ли ще стигнете олимпийската класа, така че просто се наслаждавайте.
 4. Като се присъедините към някой клуб, ще прекарвате време с други бегачи извън парти-вечерите, и социалният ви кръг бързо ще се разшири!
 5. Вземете няколко монети в джоба и спрете в някой магазин за сладки, за да се подкрепите при по-дълго бягане. Зарадвайте се като десетгодишно дете!
 6. Тренирайте това, което ви харесва да правите. Някои хора им харесва да бягат в кръг, други предпочитат да тичат напред-назад по същия маршрут: като веднъж сте избягали отсечката, няма какво друго да правите, освен да правите същото и наобратно!
 7. Наградете се след тренировката! Ако ще бягате 45 минути, след това се насладете на любимото си списание, филм, шоколад, и т.н. Ако бягате само 15 минути – няма награда!
 8. Отидете на ново място. Вземете си и карта, за да я разглеждате на кръстовищата.
 9. Присъединете се към клуб бегачи, с най-добре изглеждащите жени на снимките на сайта им. Повърхностно? Да! Но чудесна мотивация!.мотивиращи съвети за бягане
 10. Запишете се на състезание след 6-8 седмици, и то на по-далечна дистанция, отколкото в момента ви е комфортно. Нищо по-добро за фокусиране на съзнанието – и морков и тояга в едно!
 11. Водете си отчет на тренировките. Записвайте колко далеч тичахте, какво беше времето, колко ви е харесало и т.н.
 12. Сложете си маратонките и си кажете, че ще бягате само до края на пътя, и ако не ви харесва, ще се върнете. Веднъж щом излезете, просто ще продължите да тичате и ще сте избягали задоволителна отсечка преди да се усетите.
 13. Представете си усещането на преминаването на финала. Това може да е достатъчно, за да ви мотивира. Както и, че не искате да станете дебели.
 14. Опитвайте се да не бягате по същия маршрут, за да не се огорчавате, ако не го изтичате по-бързо от предишния път.
 15. Ако превърнете бягането в навик, като миенето на зъбите, няма да ви хрумне да не бягате. Ако имате ден почивка и си кажете, че ще тичате само 15 минути, ако излезете от вратата най-вероятно ще си избягате цялата тренировка.
 16. Задайте си цел, например състезание след няколко месеца. Кажете на няколко души (или на много във форума) каква ви е целта. Споделете прогреса си в запис на тренировките си. Ако изтървете тренировка, споделете го във форума и със сигурност ще получите неодобрително цъкане с език от останалите. Ако споделяте плановете си, пропуските в изпълнението им ще намалеят рязко.
 17. Пригответе си екипа предишната вечер и го оставете до леглото си за сутрешно бягане.
 18. Задайте си крайпътни камъни към целта си. И не се съдете строго ако не направите толкова, колкото сте планирали, или толкова, колкото бихте искали. На всички се случва.
 19. Нещо, което може да ви стимулира е знанието (научено по трудния начин), че от форма се излиза много по-бързо, отколкото се влиза. Тогава може да си припомните всички пъти, когато сте били на студено/мокро/тъмно, или наистина сте се напрягали в повече, и да знаете, че цялото това усилие ще отиде на вятъра, ако пропуснете да излезете сега да тренирате.
 20. Бягайте, за да може да хапвате повече. Действа! Край на излишните калории.
 21. Спомнете си дните/седмиците/месеците, когато сте били контузени, и не сте можели да тичате. Това ще ви даде мотивация да излезете!
 22. Има няколко начини да си разнообразите вечерните тренировки. Може да се надбягвате с колите. При добро бягане можете да разгледате витрините, или да погалите уличните котки за награда. Представете си следващото си състезание, с пешеходците като ваши приятели участници – задбягайте ги, и гледайте към следващите, за да задминете и тях.
 23. Разгледайте постовете в някоя тема за контузии. Много хора там искат да бягат, но не могат, заради травма. Ако нямате мотивация, бързо си спомнете колко сте щастливи да не сте контузени.
 24. Понякога, дните в които не можеш да намериш искрата, са най-добрите за бягане, защото накрая се чувстваш значително по-добре. Лесно е да загубиш искрата, но е чудесно, когато можеш просто да излезеш и да я намериш отново.
 25. ИЗКАРАЙ СИ ЗАДНИКА НАВЪН.

Източник: Runners’World (Джейн Хоскин)

Последвайте ни и във Facebook, за да не изпускате нищо от Runner.bg

РекламаСпортен бутик Trinaiset.comСпортен бутик Trinaiset.com – дамски спортни клинове в 13 уникални дизайна

Comment is closed.