5 ползи от бягането за здравето

Как влияе бягането на здравословното ни състояние? Подобреният сън и тонус, подсиленият имунитет и устойчивата загуба на излишни килограми са само част от благотворните ефекти, от които можете да се възползвате, бягайки редовно.

 Когато става въпрос за бягане, можете да чуете диаметрално противоположни мнения и съвети. Според едни от най-лошите и абсурдни сценарии то натоварва и уврежда сърцето, износва ставите и дори води до образуване на целулит. Вероятно сте чували поне едно от тези предупреждения. Наред с всичко това задължително ще ви „застрелят“ с факта, че основателят на бягането за здраве, Джим Фикс, е починал на 52 от масивен инфаркт… бягайки.

Какво казва науката обаче? Какви са доказаните ефекти на бягането върху вашето здраве?

  1. Бягането подобрява имунитета

Проф. Дейвид Ниман, американски учен и участник в 58 маратона, е посветил последните 40 години на изследването на връзката между физическата активност и имунитета. Резултатите доказват, че бягането подобрява имунната ни реакция срещу болести, намалява възпалението, подобрява чревната микробиота, понижава риска от инфекции на горните дихателни пътища и грип и подобрява отговора на антителата. Бягането може да бъде вашият щит срещу сезонни заболявания и грип – използвайте го.

  1. Бягането може да подобри състоянието на коленете и гърба

Това изглежда доста смело изказване, противно на традиционните заплахи и прогнози, които чуваме. Доказателствата? Многобройни научни изследвания. Сравнение на 675 маратонци с неактивна контролна група установява по-нисък процент на заболелите от артрит активни маратонци.  Удивително, но доказано е, че дори ултрамаратонците се справят добре. В доклад от 2020 г., посветен на системното дългогодишно бягане се констатира по-малко възрастово изменение на височината на междупрешленния диск в лумбалната област при бегачите на дълги разстояния на средна възраст. Тогава бягайте смело – умереното бягане не само няма да навреди на ставите и гръбначния ви стълб, но напротив, ще подобри състоянието им.

  1. Бягането спомага за освобождаване от излишните килограми и поддържане на добра физическа форма

Както се споменава в изследване по темата, публикувано в Журнала по спортна медицина (British Journal of Sports Medicine), не можем да изпотим и да надбягаме лошо подбраните храни, които приемаме. Въпреки това, авторите посочват, че физическата активност безспорно води до загуба на излишни килограми. Направете бягането начин на живот и сами се уверете в благотворния му ефект върху физическата ви форма.

  1. Бягането подобрява регулирането на нивото на глюкозата в кръвта и намалява риска от диабет

Американската диабетна асоциация проучва влиянието на бягането върху диабет и преддиабет. От една страна, физическото натоварване може да предотврати или намали вероятността да развиете диабет тип 2, който обикновено се свързва с нездравословен и заседнал начин на живот. От друга страна, физическата активност има благоприятен ефект в случаи на диабет тип 1, чиито корени са до голяма степен генетични. Така бягането и други интензивни упражнения могат значително да повишат шансовете ви да избегнете диабета.

  1. Бягането понижава кръвното налягане.

Бягането и други варианти на умерено физическо натоварване са доказан начин за понижаване на кръвното налягане без употреба на лекарствени средства. Мета анализ от 2019 г. разглежда резултатите от 391 рандомизирани проучвания и потвърждава умереното, но устойчиво намаляване на систоличното кръвно налягане при въвеждане на физически натоварвания. Установеният ефект от упражненията при случаи на хипертония изглежда подобен на този на често използваните лекарства. Удивително, нали?

Бонус. Бягането добавя години към живота и живот към годините

Връзката между бягане и продължителност на живота е обект на многобройни проучвания. В публикация, посветена конкретно на бягането, изследователите доказват, че бегачите удължават живота си с около три години. При това, три активни години. Защо? Част от причините са: по-добро състояние на сърдечно-съдова система, по-нисък процент на мазнини в тялото, по-нисък холестерол, отличен контрол на глюкозата в кръвта и инсулина, по-здрави кости и стави, по-добра хормонална регулация и правилни неврологични функции. И всичко това можете да постигнете само с по-малко от час бягане три-четири пъти седмично.

Вече вероятно сте усетили, че влизането в редиците на бегачите променя съществено начина  и качеството ви на живот. Бягането не е лесно, особено в началото. Усилията обаче се възнаграждават – наградата е вашето здраве.

 

Ако желаете да ви изготвим индивидуална програма за бягане, може да я заявите по е-мейл на contact@runner.bg и ще се свържем с вас за допълнителни уточнения.

Последвайте ни и във Facebook и Instagram, за да не изпускате нищо от Runner.bg

Автор: Мариана Кръстева

Снимка: Pexels

Comment is closed.