Как да бягаме правилно (техника на бягане)

Ултрамаратонецът Скот Юрек определя правилното бягане като контролирано падане на тялото. Правилната техника на бягане е изключително важна за предотвратяване на травми и подобряване ефективността на тренировката.

Правилно бягане

Ето и как да подобрите техниката си на бягане в 7 лесни стъпки:

Proper-Running-technique21.    Тялото трябва да е леко наведено напред (така използваме и силата на гравитацията). Ако се наклоните назад, бедрата започват да “дърпат” тялото напред и бягането става неефективно.
2.    Краката не трябва да минават пред центъра на тежестта – няма защо да “изхвърляте” много назад крака си или да вдигате прекалено високо коляно – това са излишни движения.
3.    Дръжте главата изправена – очите да гледат напред – не си зяпайте в краката, там няма нищо интересно 🙂
4.    Бягайте с изправени рамене, но без да ги стягате. Дръжте ръцете си близо до тялото, свити в 90 градусов ъгъл, като съобразявате движението им с крачките си.
5.    Приземяването на крака трябва да е под центъра на тежестта на тялото, а не изнесено напред (защото така “спирате” естественото си движение и натоварвате коляното).

Correct-Running-technique10

6.    Не правете големи крачки – те предизвикат спирачна сила и драстично увеличават размера на въздействие на натоварването върху коленете и бедрата. По-малките крачки са по-ефективни и безопасни.
7.    Опитвайте се да стъпвате на средата на стъпалото си – без да набивате пети и без да бягате само на пръсти.

Ако желаете да ви изготвим индивидуална програма за бягане можете да я заявите по е-мейл на contact@runner.bg – ще се свържем с вас за допълнителни уточнения.

Последвайте ни във Facebook, за да не изпускате нищо от Runner.bg

 

РекламаСпортен бутик Trinaiset.comСпортен бутик Trinaiset.com – дамски спортни клинове в 13 уникални дизайна