Екипировка

Основна екипировка за бягане

екипировка за бягане

Маратонки за бягане

Изборът на подходящи маратонки за бягане е изключително важен. С помощта на консултантите в специализираните спортни магазини, които в повечето случаи разполагат със скенер за дигитален анализ на стъпалото ще можете да закупите подходящите за вас обувки. Ако ще бягате на разнообразни настилки, е желателно да имате отделен чифт за асфалт и такъв за пресечена местност (черни пътища и планински терени). С неподходящи маратонки ще се чувствате некомфортно, а рискът от контузии се увеличава многократно.

Чорапи за бягане

Обикновените чорапи ще абсорбират потта и ще се движат в обувката, което ще улесни образуването на мехури и увеличи дискомфорта. Ако ще бягате на по-дълги разстояния определено ще трябва да си купите спортни чорапи за бягане. Те ще прилепнат към краката ви и ще отвеждат потта от тях, а това ще доведе до намаляване на честотата на поява на мехури. Допълнително можете да поръсите краката си и вътрешността на маратонките с пудра за бебета.

Къси панталони и тениски за бягане

Избягвайте памучни дрехи. Купете си дрехи изработени от синтетични материали , които изтеглят потта и влагата далеч от кожата ви. Те са леки и предотвратяват дразнещо и болезнено прищипване на несинтетичните тъкани. През лятото, те ще ви помагат да не прегреете. Потърсете материали като найлон, вълна и ликра. За дамите препоръчваме клиновете на Спортен бутик TriNaiSet.com, защото сме ги ползвали (и в студени и в топли дни) и сме много доволни от тях.

През студените дни

Препоръчително е, особено в по-студените дни, да слагате шапка и ръкавици. Термо бельото ще ви осигури нужния комфорт за това време от годината. Препоръчително е да използвате няколко тънки слоя дрехи вместо по-малко, но значително по-дебели, тъй като това влияе, както на комфорта, така и може да предизвика нежелано потене дори в най-студените дни от годината.

Бельо

Отново, стойте далеч от памучни материи, те абсорбират потта. За мъжете – ако късите ви панталони са с бандаж можете да тичате и без бельо – това е въпрос на лично предпочитание. Ако вашите къси панталони са без бандаж то бельото за бягане от вълна или синтетични материали ще ви предложи комфорта от който се нуждаете.

Спортният сутиен е много важен при жените – осигурява необходимата подкрепа и комфорт по време на бягане.

Слънчеви очила

Дори през студените зимни месеци слънчевите очила са задължителна част от екипировката ви. Ако бягате през светлата част на денонощието, вие сте податливи на вредните ултравиолетови лъчи. Слънчевите очила ще ви предпазят и от ветровете в студените зимни дни, както и от прашинките по пътищата и пътеките.

Шапки

За лятото, можете да си вземете шапка с козирка, която ще предпази главата ви от слънцето. През зимата, можете да си вземете топла шапка, която да покрие ушите ви. Препоръчително е да са от дишащи материи.

Часовник за бягане

С GPS часовник и пулсомер ще можете да следите какво разстояние сте изминали, както и вашата скорост и сърдечната дейност. Алтернативата на скъпите спортни часовници е да си свалите на смартфона едно от многото приложения за бегачи.
С удоволствие ще разгледаме вашите лични съвети и препоръки – изпратете ни ги на contact@runner.bg и ще ги публикуваме от ваше име 🙂

Ако желаете да ви изготвим индивидуална програма за бягане можете да я заявите по е-мейл на contact@runner.bg и ще се свържем с вас за допълнителни уточнения.

Последвайте ни и във Facebook, за да не изпускате нищо от Runner.bg

Leave a Reply