Екипировка за ултрамаратон и drop-bag

Изборът на екипировка за ултрамаратон е изключителнo важен, тъй като в даден момент би могъл да изиграе решаваща роля за успешното завършване на това голямо предизвикателство или пък да стане причина за неуспех. По-долу в 20 точки са изредени нещата, без които нямаше да завърша успешно нито един ултрамаратон.

Обща екипировка за ултрамаратон

1) Обувки и чорапи – изборът опира до това какъв ще е теренът на състезанието (с повече камъни и скали, кален и мокър, горски пътеки и т.н.) и колко време се предвижда да се движим. За себе си залагам най-често на 1 чифт обувки с резервни чорапи (в самата чанта, не при drop-bag), като използвам такива с добро омекотяване и възможно най-широки с цел превенция при подуването и отичането на краката след прекарването на много часове на крак и в движение.

2) Шорти или клин – зависи кой с какво е свикнал. Използвам къси гащи, които при силен дъжд сменям на някой от пунктовете. За състезания, за които се очакват ниски температури и/или обилни валежи, бих добавил водонепромокаем панталон. Ясно е, че при продължителен силен дъжд няма как да останеш сух дори и с такъв панталон, но за мен основната му полза е да задържа топлината.

3) Тениска и горнище – залагам основно на тениска, от която знам, че, дори и да не я сваля от себе си 30+ часа, няма да имам протривания, ожулвания и т.н. Винаги по време на ултрамаратон имам резервна в багажа си.

Задължителна екипировка за ултрамаратон

Следващите неща от екипировката бих оприличил като задължителни (а и те са такива при почти всички организатори на подобен тип състезания –  Трявна Ултра, Персенк Ултра, Адвенчър Скай Рън, Пирин Ултра) за всеки един от нас, независимо на кой ултрамаратон участва.

4) Водонепромокаемо яке – лично за мен това е най-важният елемент от всички. Качеството би било добре да е безкомпромисно – със сериозен воден стълб, дишаемост и малко тегло и обем. След сериозните дъждове, които се изляха миналата година на Витоша100 и ТрявнаУлтра и доста хора, които се отказаха поради липса на подходяща дреха, се убедих в ролята му за едно успешно завършване на състезанието.

5) Челници – на дългите ултри като Персенк, Трявна и Пирин трябва да имаме налични по 2 източника на светлина. Бих препоръчал поне единият да е мощен, защото при продължително движение без сън нещата, които виждаме, вече не са толкова ясни, а през нощта това е важно с оглед на безпроблемното следване на маркировка и не само.

6) Съдове за вода – няма значение дали говорим за така наречените Camelbak или за бутилки, то е добре да имаме поне 1 литър в нас между пунктовете. Ако пием и електролитни напитки, е добре да помислим дори за допълнителна бутилка.

7) Храна – винаги се старая да имам някаква храна между пунктовете, която не използвам, но вътрешно се чувствам по-спокоен, когато знам, че е в мен. Например сурово барче и 1-2 гела биха били достатъчни, ако изникне нещо непредвидено. В тази точка бих добавил и солта – на всяко състезание нося в себе си малка кутийка с обикновена готварска сол в случай, че такава липсва по пунктовете.

8) Survival blanket (изолиращо алуминиево фолио) – на мен лично ми свърши прекрасна работа в поройния дъжд на Трявна, след като го сложих под якето. Определено задължителна част от багажа на всеки, не само с оглед на състезанието.

9) Шапка – тя може да предпазва от слънцето, а и помага при дъжд да не пръска вода върху очилата, ако носиш такива.

10) Свирка, звънче и аптечка (по-общо казано) – бинт, марля, болкоуспокояващо, лейкопласт, добре е да ги имаме. Към това аз нося и магнезиеви таблетки, които взимам по време на самото състезание;

11) Пари

12) Документ за самоличност

13) Мобилен телефон

Препоръчителна екипировка за ултрамаратон

Следват неща, които при дадено състезание може да са задължителни, при друго да са препоръчителни, а при трето изобщо да липсват в условията. Някои от тях имам винаги в себе си, а други не съм използвал никога.

14) Слънцезащитен крем, мокри и сухи кърпички

15) Слънчеви очила

16) Резервни батерии / power bank

17) Нож и спрей срещу животни

18) Ръкавици

19) Щеки – никога не съм използвал щеки, въпреки че сигурно ще са ми от полза на части от трасето на Персенк Ултра, но все още не мога да ги приема като част от екипировката ми.

20) Компресиращо облекло (чорапи, клин, блуза) – със сигурност за някого може да има полза от това облекло по време на бягане, но на мен ми действа добре при възстановяване и съответно не присъства в екипировката ми за самия ултрамаратон.

Drop-bags

За финал ще спомена накратко какво слагам в така наречените drop-bags. Това е допълнителнителният багаж, който се оставя предварително при организаторите и е достъпен на определени пунктове по трасето. Важно е да знаем колко такива има по трасето и дали даден багаж ще бъде използван само веднъж или се минава 2 пъти през този пункт (както е при Персенк Ултра, да речем). В общи линии, освен резервни шорти, тениска и чорапи, слагам сравнително малко други неща. Задължително има нещо калорично, което бих могъл да сложа отново в багажа си, ако съм го използвал преди това, термо блуза, още 1 survival blanket, както и кърпички, батерии и бинт. Въпреки че слагам и друг чифт маратонки, все още не съм сменял тези, с които стартирам, но това няма да ме спре да продължавам да го правя. От тази година мисля да включа и напитка с мед, лимон и сол, от която да пия на пункта и да заредя временно след това, вместо стандартните електролитни таблетки. Бих казал, че по време на състезание, разчитам на нещата от основната ми екипировка и не оставям нищо, което е важно за мен в drop-bag.

Като заключение бих обобщил, че комфортът и чувството за сигурност по време на дълга ултра са ключови за успешното завършване и винаги съм следвал принципа, че е по-добре да имам нещо като допълнително тегло и заемащо място в чантата на гърба ми и да не го използвам, отколкото да ми потрябва спешно един-единствен път, а то да е в drop-bag или изобщо да не съм го взел.

Та подготвяйте се добре за всяка ултра и успех от нас 🙂

Автор: Мариан Димитров

Снимка: Персенк Ултра 2017 (най-вляво – Мариан Димитров)

Последвайте ни и във Facebook, за да не изпускате нищо от Runner.bg