Полумаратон в София на 13-ти май и RUN 4 EU

Първият столичен полумаратон “Кауфланд София Полумаратон ще се проведе на 13-и май в столицата. Едно от най-масовите спортни събития на столицата се организира от Спортен клуб “Бегач” и Kaufland България в партньорство със Столична община, „София 2018 – Европейска столица на спорта“ и Представителството на Европейската комисия в България.

“Кауфланд София Полумаратон” включва няколко дисциплини с различни дистанции и условия, сред които – класически полумаратон (21 км) и бягания на 10 и 5 км. Благодарение на разнообразието от дистанции, състезанието е подходящо както за опитни бегачи, така и за абсолютно начинаещи, които биха искали да изпитат възможностите си и да станат част от голямо спортно събитие, каквото е полумаратонът. Събитието е първият самостоятелен полумаратон, който ще се проведе в столицата, и още преди официалното си обявяване привлече вниманието на бегачи и популярни личности. Сред изявилите желание да се включат на класическата 21-километрова дистанция са и лицата на събитието – актрисата Лорина Камбурова и певецът Орлин Павлов.

“Според мен каузата е изключително важна за всички, които искат да се занимават със спорт и най-вече за децата, които в днешно време имат прекалено много забавления пред компютъра и често забравят за движението. Полумаратонът в София е идеален начин да покажем, че за спорт винаги има време и е нещо полезно за нас. Лично аз реших да се включа в събитието, защото искам да дам пример и защото смятам, че никога не е късно човек да постави нови предизвикателства пред себе си.” – сподели Лорина Камбурова за мотивацията си да се включи в полумаратона и неговата кампания.

Отново на 13-ти май, като част от софийския полумаратон, ще се проведе още една инициатива на Спортен клуб “Бегач” с първо издание за страната. Тя се организира в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България и Спортен клуб “Приорити спорт” и е озаглавена “Run 4 EU”. Целта й е да насърчи спорта сред учениците. “Run 4 EU” представлява отворено състезание, в което могат да се включат отделни ученици и ученически отбори. Съревнованието между тях може да бъде на индивидуален или групов принцип, като отборите имат възможност да изминат цялото трасе на полумаратона, разпределено в щафета от по 5 км. Чрез атрактивната дисциплина и с отворения формат на състезанието се цели да се привлекат повече ученици не само от столицата, но и от страната, както и да се насърчи активният, здравословен начин на живот сред най-младите. По този начин една от основните цели на събитието съвпада и с важен приоритет на Европейската комисия – спортът и здравето за подрастващите.

Фокусът на двете инициативи, които клуб “Бегач” организира с партньори на 13-ти май, e активният начин на живот, както и значението му за децата в училищна възраст в България. По този начин се търсят възможни решения на един от най-сериозните проблеми, заплашващи здравето на хората в страната – застоялият начин на живот. По данни на Евростат 90% от жените и 83% от мъжете в България спортуват рядко или никога. При младите хора на възраст между 15 и 24 години делът на слабо активните също е изключително висок – около 57%. По тези показатели България се подрежда начело сред страните от ЕС, което води до множество здравословни проблеми, но и до голямо предизвикателство за организации като клуб “Бегач”, които са си поставили за цел да насърчават активния начин на живот.

За всички, които имат желание да се включат в някое от предстоящите на 13-и май състезания и да бъдат по-активни, спортен клуб “Бегач” скоро ще открие регистрацията за събитията на специално създаден за целта уебсайт. Записванията за “Кауфланд София Полумаратон” ще бъдат с такса, която варира спрямо периода на регистрация и избраната дистанция. Ученическото състезание “Run 4 EU” е без такса за участие и с възрастово ограничение. За него има възможност за формиране на училищни отбори, както и за участие в общи тренировки в седмиците преди събитието.

Последвайте ни и във Facebook и Instagram, за да не изпускате нищо от Runner.bg

Източник и снимки: Прес релийз “Кауфланд София Полумаратон

Comment is closed.